Wat zijn essentiële oliën?
Essentiële oliën zijn het krachtigste deel van de plant. Ze worden door distillatie onttrokken aan schors, bladeren, bloemen, bomen, wortels, fruit en kruiden. Essentiële oliën bestaan uit honderden verschillende natuurlijke en organische verbindingen.Eens in het lichaam van de mensen gaan zij de verschillende lichaamsstelsels ondersteunen: het beenderstelsel, het bloedvatenstelsel, de huid, het zenuwstelsel, het spierstelsel, het endocriene stelsel, de ademhaling en de weerstand.
Maar daar stopt het niet bij. Essentiële oliën worden door vele mensen gebruikt bij hun spirituele groei en om zichzelf op emotioneel vlak te ondersteunen. Een olietje in de diffuser na een drukke dag op werk of op school kan wonderen doen.
Daarnaast worden essentiële oliën en millennia lang gebruikt in schoonheidsproducten en zijn ze ideaal om mee te poetsen zonder chemicaliën te gebruiken. Je kan je kasten één voor één bekijken en alles wat chemicaliën bevat vervangen door een natuurlijk alternatief.
Hoe gebruik je essentiële oliën?
Je hoeft geen aromatherapeut te zijn om essentiële oliën te gaan gebruiken. Uiteraard, als je ziek bent of medicatie neemt, dan overleg je met een arts of zoek je andere professionele hulp. Maar ik heb het hier over het gebruik van essentiële oliën in dagdagelijkse context.
Er zijn drie manieren om de oliën te gebruiken. Je kan ze in de diffuser doen of op een andere manier in ademen, je kan ze op de huid aanbrengen meestal verdund in een draagolie of crème en je kan ze ook innemen. De ene stroming heeft meer voorkeur voor de ene manier, de andere stroming voor een andere manier. En zoals met alles zoek je de manier die het best bij je past en die het aangenaamst vindt.
De oliën bereiken binnen enkele seconden de hersenen als je ze inhaleert en na 2 minuten komen ze in de bloedstroom. Als je ze rechtstreeks op de huid aanbrengt, komen de moleculen na 20 seconden in het bloed terecht en kunnen ze hun werk gaan doen.
Welke methode je ook kiest, de moleculen zijn zo fijn dat ze heel gemakkelijk opgenomen worden in het bloed en in de cellen van je lichaam. Daarom zijn essentiële oliën ook zo krachtig.
Men gebruikt ze al eeuwenlang…
Zelfs op netflix...
Onlangs zag ik een netflix-reeks over Schotland in de jaren 1740. De hoofdrolspeelster werd in die tijd ‘een witte heks’ genoemd, a healer. Zij had een heel uitgebreide kruidenkennis maar gebruikte ook heel vaak lavendelolie.
Nu weet ik niet hoe geschiedkundig correct een netflix serie is 🙂 maar het is wel correct dat essentiële oliën eeuwen geleden reeds gebruikt werden. De essentiële oliën worden voor het eerst genoemd in de bijbel, in het boek van Genesis waar Jozef verkocht werd als slaaf aan de slavendrijvers. Zij droegen kruiden, balsem en Mirre bij zich. Later wordt er ook gesproken over de begrafenis van Jozef waarbij deze volledig ingesmeerd was door, jawel, Mirre. In de hele bijbel zijn er meer dan duizend vermeldingen van het gebruik van essentiële oliën. Ze zijn dus niet nieuw!
Van alle culturen
Enkele van de oudste culturen gebruikten reeds essentiële oliën. De Babyloniërs gebruikten Mirre, Ceder en Cyprus. De Egyptenaren gebruikten oliën als verzorging. Het oudste recept voor deodorant komt van bij hen. In Rome en Pakistan werden oliën gebruikt om te baden.
Zelfs Jezus zelf kreeg Wierook en Mirre bij zijn geboorte. En ook hier in Europa werden er in de middeleeuwen essentiële oliën gebruikt.
Met de opkomst van de geneeskunde zijn essentiële oliën een beetje in de vergetelhoek belandt. Het is pas sinds de tweede wereldoorlog dat ze terug meer aandacht krijgen en dat ook de wetenschap zich er steeds meer mee is gaan bezig houden.
Werken essentiële oliën wel?
Essentiële oliën hebben een therapeutisch effect. Ze ondersteunen ons lichamelijk, geestelijk en spiritueel. Op voorwaarde dat we een pure en kwaliteitsvolle olie hebben. En daar kan het wel al eens fout lopen.
Niet alles wat je leest is waar
Als je in de supermarkt een doos cornflakes koopt, dan staat daar op wat er in zit. Zo is dat in principe ook met essentiële oliën. Maar de wet is niet volledig sluitend. Zo mag men op een etiket vooraan ‘100% puur of natuurlijk’ schrijven zonder dat dat per se waar hoeft te zijn. De wet is niet helder en producenten hebben vrij spel. Je moet dus weten waar je oliën vandaan komen en of ze 100% puur zijn.
Puur natuurlijk en organische van zaadje tot olie
Daarom gebruik ik zelf met de oliën van Young Living. Young Living heeft een ‘seed to seal’ belofte. Dat wil niet zeggen dat er buiten het merk dat ik gebruik geen andere goede merken zijn. Die zijn er zeker wel. Ik wil alleen maar even overlopen wat goede kwaliteit dan juist wil zeggen:
Geen bewerking
Young Living gaat de oliën niet bewerken om ze ‘beter te laten ruiken’. Geur verkoopt. Mensen willen een lekker geurtje en sommige oliën ruiken te zwaar als ze optimaal gedistilleerd zijn. Daarom worden ze nog extra bewerkt zodat de zwaardere moleculen er uit worden gehaald en de olie fijner ruikt. Maar net die zwaardere moleculen zorgen voor het therapeutische effect wat dus verdwijnt.
Geen insecticiden of onkruidverdelgers
YL gaat ook geen insecticiden gebruiken en ziet er op toe dat de zaden die gebruikt worden voor het opkweken van de plant, niet genetisch gemanipuleerd zijn. Zo gaat YL 12000 dollar uitgeven voor het met de hand wieden van een Lavendelveld waar het zelfde veld met 60 dollar onkruidvrij zou zijn als je onkruidverdelger gaat gebruiken.
Geen chemische stoffen in de bodem
YL gaat ook zorgvuldig checken dat de bodem waar de planten op groeien geen chemische gifstoffen bevatten en het wetenschappelijk team kan zich baseren op 30 jaar onderzoek naar beste moment van de dag om te oogsten, om maar een voorbeeld te noemen.Gary Young verbouwde Helichrysum eerst in Idaho, dan in Utah en uiteindelijk in Croatië om dat steeds te testen en te kijken welke plek de beste olie gaf. YL gaat dus niet zomaar ergens zijn planten halen, YL heeft eigen boerderijen daar waar de grond de beste olie produceert. Elk van deze boerderijen kan je vrij bezoeken.
Controle, controle, controle
De laboratoria testen veelvuldig op de boerderij zelf, dan nog een keer na het bottelen en uiteindelijk ook nog door andere onafhankelijke experten.
Ik zeg dit niet om te beweren dat Young Living het enige merk is op de wereld dat je kan vertrouwen. Ik vertel dit om je een idee te geven wat er allemaal komt bij kijken als je een krachtige olie in handen van de mensen wil krijgen. Het zal duidelijk zijn dat een flesje olie van drie euro op bijvoorbeeld Amazon of in de winkel niet aan dezelfde kwaliteitseisen kan voldoen. En ook voor alle andere oliën die te koop zijn moet je goed uitkijken wat je koopt.
4 soorten essentiële oliën
Alle oliën die verkocht worden in de wereld kan je onderverdelen in 4 catgorieën:
- 100% pure therapeutische olie, een zuiver olie, zonder toevoegingen of chemische stoffen
- Gemanipuleerde olie, een olie die gemanipuleerd is geweest om beter te ruiken. Sommige van de zwaardere moleculen zijn verwijderd of er is iets anders aan toegevoegd om de geur te verbeteren.
- Een blend: hier gaat de producent pure olie vermengen met synthetische olie en deze is het moeilijkst te herkennen. Als de 10% olie 100% puur is, mag men wettelijke gezien ‘100% puur’ op het etiket vermelden. En dat is misleidend.
- Volledig synthetische oliën zijn eigenlijk geen oliën en hebben niets meer met de plant te maken. De geur van de olie wordt synthetisch nagebootst en dan gebruikt in bijvoorbeeld wasproducten of geurkaarsen.
Het zal duidelijk zijn dat enkel pure oliën een therapeutisch effect hebben. En toch zijn er veel mensen die “essentiële oliën geprobeerd hebben’ en dan alles behalve een pure olie in handen hebben. Dat zou hetzelfde zijn als een sinaasappel persen en daar dan chemische rommel bijkappen en zeggen ‘dat is niet goed hoor, sinaaspapplelsap, ik krijg daar hoofdpijn van.’
The real stuff
Als je de kracht van essentiële oliën wil ervaren, zorg er dan voor dat je de pure olie gebruikt. Check goed of het bedrijf waar je van wil kopen betrouwbaar is, dat ze het proces van zaadje tot distillatie goed kunnen controleren, dat er geen pesticiden gebruikt worden en dat er heel zorgvuldig getest wordt.
Het heeft geen zin om chemische rommel te gaan elimineren in je huishouden bijvoorbeeld om dan zonder dat je het weet opnieuw chemische producten binnen te halen.
Dit verklaart ook waarom sommige bedrijven essentiële oliën goedkoper aanbieden dan andere bedrijven. Om de prijs te drukken, gaan bedrijven de kantjes eraf lopen. Ze gaan toch pesticiden gebruiken of toch aanlengen. Zo kunnen zij de olie goedkoper aanbieden. Goedkoop is daarom dus niet beterkoop in dit geval.
Hoe ga je veilig aan de slag met essentiële oliën?
Als je met essentiële oliën aan de slag wil gaan, houd je best rekening met een aantal vieligheidstips:
Start rustig aan
Als je net start met essentiële oliën is het belangrijk om rustig te starten. Ga geen tien verschillende oliën tegelijk proberen en start met een heel lage dosis. Laat je lichaam en je energiesysteem wennen aan dit natuurlijk product. Te snel en teveel gaat sowieso ontgiftingsverschijnselen geven.
Verdun
Hoewel je een aantal oliën zeker onverdund kan gebruiken, ga je in het begin en met elke nieuwe olie altijd verdunnen. Hoe meer ervaring je hebt, hoe beter je de oliën en de reactie van je lichaam kent. Verdun dus in het begin altijd in een draagolie of in de diffuser.
Dieren en kinderen
Informeer je goed! Experimenteren met dieren en kinderen doe je niet! Er is heel veel goede informatie te vinden over de essentiële oliën en er zijn ook genoeg mensen met ervaring die je kan raadplegen.
Zorg voor kwaliteit
Zoals ik hierboven al heb vermeld, is de kwaliteit van de essentiële oliën die je gebruikt van heel groot belang. Een olie die synthetische stoffen bevat gaat niet dezelfde therapeutische kracht hebben als een pure en zuiver olie.
Nooit in ogen of oren
Ogen en oren zijn te gevoelig voor de kracht van essentiële oliën. Bij een aandoening aan de oren is EO rond het oor voldoende. Komt er toch per ongeluk olie in het oog, spoel dan met een draagolie in plaats van met water. Olie lost niet op in water waardoor spoelen met water niet zal helpen.
Raadpleeg een arts als je ziek bent
Hoewel essentiële oliën heel wat ondersteuning kunnen bieden, ga je naar een arts als je ziek of gekwetst bent. Een juiste diagnose geeft meer kans op een juiste behandeling. Als je medicatie neemt op het moment dat je met essentiële oliën wil beginnen, doe je dit ook best in overleg met de arts. Sommige oliën kunnen de werking van medicamenten in de war sturen.