• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Hoe werkt de law of attraction?

Tags

Wat betekent de Law of attraction?

De law of attraction of de wet van aantrekkingskracht is een universele wet die zegt dat wat gelijk is aan zichzelf aangetrokken wordt. Dat klinkt misschien raar maar alle andere uitleg is in principe een interpretatie van deze wet en niet de wet zelf.

Maar vermits het bestaan van deze wet ook de belofte inhoudt dat wij het leven zelf vorm kunnen geven, is de mens al sinds eeuwen op zoek naar begrip over deze wet. En dan vooral hoe het bestaan van deze wet een invloed heeft op ons leven.

Er zijn daarom heel veel teachers en net zoveel boeken die proberen uit te leggen hoe je meer geluk en overvloed kan aantrekken in je leven. En dat willen we allemaal, niet?

Wanneer werd de law of attraction ontdekt?

The Law of Attraction is uiteraard niet nieuw. Ze is zo oud als het Universum. Wij als mensen zijn ons daar niet altijd van bewust. En toch, als je terug gaat in de tijd, vind je al in de oude Oosterse geschriften referenties naar deze wet en de toepassingen ervan. Ook de Buddha vertelde ons reeds dat wij het resultaat zijn van onze gedachten.


“All that we are is a result of what we have thought.”
– Buddha

In de jaren tachtig was het vooral Esther Hicks met haar teachings of Abraham die deze wijsheid tot bij de mensen bracht. Ik ontdekte haar bij toeval in 2007 op de boekenbeurs in Antwerpen. En ik volg hen nog steeds.

Met de film The secret werd de Law of Attraction mainstream. Meer en meer mensen gingen zich er in verdiepen en werden zich bewust van de kracht die wij hebben om ons leven zelf vorm te geven met onze gedachten. Voor mij is wat verteld wordt in de secret echter te beperkt, niet het volledige plaatje. Daarover later meer...

Meer lezen over de geschiedenis van de law of attraction (Engels artikel)

Hoe werkt de law of attraction?

Als je de law of attraction wil uitleggen, moet je je verdiepen in de metafysica. En laat wetenschap nu niet mijn sterkste kant zijn. Maar leren werken met de wetten van het Universum vraagt voor mij geen wetenschappelijke uitleg. Ik weet dat de wetenschap ondertussen wel dichter bij komt en in dezelfde richting begint te denken, maar als ik daar op moet wachten 😂

Ik heb geen wetenschappelijke bewijzen nodig, maar wel tools om in te zetten zodat ik mijn eigen bewijs kan leveren. Wat werkt en wat werkt niet. Simpel.

Een metafoor of verhaal dat ik onlangs tegenkwam bij Lenka Lutonska, hielp mij om met een beeld duidelijk te krijgen wat de essentie is van 'wij creëren het leven zelf'. Ik geef de metafoor hier mee in de hoop dat het voor jou ook wat duidelijkheid geeft.

De prinses en de tovenaar

De prinses en de tovenaar zitten samen in een toren en kijken beide op een andere manier naar de wereld rond hen. De prinses kijkt naar het landschap rond haar als onveranderlijk. Zolang haar prins haar niet komt redden (een kracht van buiten af) zal zij in diezelfde situatie blijven zitten.

De tovenaar daarentegen WEET dat hij/zij van binnenuit het landschap en de situatie volledig vrij kan kiezen. De tovenaar weet dat wat hij buiten zich ziet, een projectie is van zijn innerlijke visie.

Stel je voor dat er een projector in de toren staat. De dia die in de projector zit bepaalt hoe de omgeving/de situatie er uit ziet. Er staat een grote kast met duizenden dia's. Elke seconde gaat er een andere dia in het toestel. De prinses weet dit niet en kiest steeds ongeveer dezelfde dia. De tovenaar weet van het bestaan van de oneindige mogelijkheden en kiest bewust een die die een ander resultaat zal geven.

De prinses en de tovenaar in jezelf

Zo is het ook voor jou en voor mij. Wij hebben allemaal zowel een prinses als een tovenaar in ons. De ene keer voelen wij ons slachtoffer van de omstandigheden, de andere keer weten we dat we het leven zelf creëren.

Hoe meer je je bewust bent van je kracht, hoe meer je gaat ontdekken over de manier waarop die kracht dan werkt. Want de grote vraag hier is natuurlijk: hoe kiezen wij die dia?

Hoe kiezen wij de volgende dia?

Het korte antwoord daarop is: "Met je frequentie". Het langere antwoord volgt hieronder…

Maar voor we in dat antwoord duiken, wil ik nog een inzicht delen dat voor mij een wereld van verschil heeft gemaakt. Hoewel het bij mij allemaal begon met de woorden van Louise Hay dat wij het leven zelf creëren, zat daar ook een valkuil in. In eerste instantie vertaalde ik die 'ik' als in ik, met mijn gedachten, vanuit mijn hoofd, mijn fysieke ik. En sowiso was dat prima. Het gaf me die push om de verantwoordelijkheid te nemen.

Maar alles veranderde maar pas ten gronde toen ik leerde van Abraham dat wat je wil reeds gecreëerd is. Het is het Universum dat creëert. En op zich is dat logisch toch? Ik bedoel, ik zie mij nog geen planeten of melkwegstelsels creëren.

De kast met dia's 'is er', ze zijn een vibrationele mogelijkheid, een verzameling van oneindig veel mogelijkheden die in potentie aanwezig zijn. Ze liggen daar maar te wachten tot ze geactiveerd worden om dan zichtbaar te worden in deze aardse wereld.

De emotionele schaal

Het leven waar jij blij van wordt, is dus ook reeds gecreëerd. Als je een verlangen hebt, een droom of een idee, dan is dat reeds een werkelijkheid. In al zijn facetten, met alle details, zelfs met details waar jij je nu niet van bewust bent maar waar jij wel gelukkig om kan zijn. Kan jij dat geloven? Kan jij daar gaan instaan?

Maar niet alleen dat is al gecreëerd. Ook de versies waar je niet zo blij van wordt behoren tot de mogelijkheden. Ik zie dit voor mij als een onbeperkt aantal mogelijkheden die allemaal tegelijkertijd bestaan en afhankelijk van wat jouw frequentie is, zal een bepaalde mogelijkheid of realiteit zich aan jou laten zien.

Maar hoe weet je nu wat je frequentie is?

Door je bewust te worden van hoe je je van moment tot moment VOELT.
Hoe je je voelt is een indicatie van waar je energie is. Door waar te nemen hoe je je van moment tot moment voelt, weet je ook waar je aandacht op gericht is.

Een oefening:

Ga naar een leuke herinnering en schrijf de gevoelens op die je daarbij voelt.
Ga dan naar een minder leuke herinnering (hoeft niets traumatisch te zijn) en schrijf de gevoelens op die je daarbij voelt.

Als je nu de emotionele schaal er bij neemt, zal je zien dat die gevoelswoorden van de positieve herinnering bovenaan staan. Ze duiden op een hoge trilling. Als je de gevoelswoorden van de minder aangename herinnering er bij neemt, zie je dat die gevoelens lager staan op die emotionele schaal.

Je kan dus altijd je frequentie aflezen van hoe je je voelt. Dat wil niet zeggen dat je gevoel hetzelfde is als je frequentie. Je frequentie, je trilling is iets heel onvatbaar. Maar omdat een lagere frequentie eigenlijk een soort van 'clash' geeft met de hogere trillingen van het Universum, 'voel' je dat. Je emoties zijn dus een vertaling van de mate van afwijking van de hoogste trilling.

Jij kan dus op elk moment weten wat jouw frequentie is, waar jouw trilling zit en welke 'dia' je dus op dat moment aan het uitkiezen bent.

Je goed voelen - de krachtigste law of attraction tool die er bestaat

Jezelf goed voelen is één van de krachtigste tools om het leven van je dromen te realiseren. In 'law of attraction' wereld wordt vaak het advies gegeven om te focussen op je doel, te visualiseren waar je naartoe wil, te scripten, duidelijk te zijn... Alsof je het Universum nog moet vertellen wat het nu eigenlijk is wat je juist wil.

Voor mij klopt dit niet helemaal.

Naar mijn gevoel weet het Universum al lang waar jij naartoe wil. De volgende versie van jou en van je leven is er reeds en het is net omdat het er al is en het je roept dat je voelt dat er iets mag veranderen. Je verlangen, je dromen, je ideeën zijn prompts van wat al gecreëerd is.

Dus als je het niet meer moet creëren en het is er nog niet, dan is er waarschijnlijk iets anders nodig. En dat heeft alles te maken met je frequentie, je gedachten, de atmosfeer die je creëert. Ik zie het als een soort van wolk die rond mij hangt en die van een bepaalde kwaliteit is.

Het is pas wanneer de frequentie van die wolk een match is met de frequentie van je dromen dat die zich ook kunnen manifesteren. En weet je wat meegenomen is? Als je er voor gaat zorgen dat jouw 'wolk' van een hogere frequentie is, VOEL je je goed. Dus je voelt je goed onderweg naar je dromen. Wat wil je nog meer?

Maar, dwars zoals wij zijn, is het net dit goed voelen dat voor heel veel mensen weerstand oproept.
•mag ik mij goed voelen terwijl ik nog in deze situatie zit?
•moet ik niet altijd als een bezige bij (lees gestressed) rondlopen om iets te bereiken?
•hoe kan ik mij goed voelen terwijl anderen zich niet goed voelen?
•is het niet egoïstisch om de dingen te doen waar ik mij goed bij voel?

Jezelf toestemming geven je goed te voelen is een hele grote stap in het creëren van een leven vanuit magische flow.

Moeten wij ons dan altijd goed voelen?

Neen!

Wat ik hierboven beschrijf is een tool. Je hebt als het ware een ingebouwde GPS om te weten waar je aandacht op gericht is. Ben je meer bezig met wat je niet meer wil, wat niet goed voelt, met wat je angst geeft, wat je boos maakt? Of richt jij je op waar je naartoe wil?

Jouw emoties vertellen je dat. Maar het laatste wat je te doen hebt als je je niet goed voelt, is dit ontkennen of onderdrukken. Dat is hetzelfde als een happy face sticker kleven op het lampje van je benzinepeil in de auto. Je gaat zonder benzine vallen, zelfs al kleeft dat stickertje er op.

Het verhaal loslaten en voelen wat je voelt

Het hele law of attraction verhaal vraagt juist dat je meer contact maakt met wat je voelt. Door contact te maken met wat je voelt neem je je aandacht weg van het verhaal dat je aan het vertellen bent. Je komt als het ware meer in het NU terecht. Eens je hebt gevoeld wat je te voelen hebt, kom je vanzelf in een hogere frequentie terecht.

Wij hebben dat zo niet geleerd. Dat klopt. Maar dat wil niet zeggen dat je niet NU kan beginnen met het anders te doen.

De kracht van het werkelijke nu

De grootste 'struggle' als ik het zo mag noemen om te gaan creëren vanuit magische flow is het behouden van je vibratie in het NU moment. Want daar gaat het eigenlijk echt om. Waar is mijn energie NU en NU en NU.

En het is ook logisch en puur menselijk. Er gebeurt van alles en nog wat in het leven en het is je reflex om daar op te gaan reageren. Je gaat dus onbewust aandacht geven aan wat is en je frequentie volgt als een antwoord daarop.

Je ziet iets en je reageert daarop.
Je hoort iets en je reageert daarop.
Je herinnert je iets en je reageert daarop.

We zijn ons daar niet echt van bewust, het is een automatisme.

Het leven verandert niet echt

Maar het is ook daarom dat het leven niet zomaar verandert. De omgeving verandert misschien, partners wisselen elkaar af, je verandert van werk maar eigenlijk verandert er niets drastisch in wat je meemaakt en beleeft.

Abraham noemt dit: "Creating by default". Je creëert wel degelijk het leven zelf maar je bent je daar niet van bewust. In het verhaal van de prinses en de tovenaar is het de prinses die niet beseft dat je ook een andere dia in de diaprojector kan steken.

Kom in het werkelijke NU

En het is ook niet gemakkelijk te vatten. Het voelt heel vaak alsof wij hier echt geen vrije keuze in hebben en het vraagt een stukje geloven dat het wel zo is zonder dat je het ook werkelijk hebt kunnen ervaren. Niet evident. Toch wil ik je uitnodigen om anders te kijken naar het NU. Het werkelijke NU valt niet samen met dat wat zich nu manifesteert. Wat is, de realiteit, behoort eigenlijk al tot het verleden. Het ligt net achter jou. In het werkelijke NU kan jij de frequentie kiezen die jij wil kiezen. Dat dat wat inzicht en oefening vraagt, daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Maar verder is het voor iedereen mogelijk om in dit echte NU te komen en de energie te kiezen van waaruit jij wil dat de volgende momenten zich manifesteren.

Waarom werkt de law of attraction niet?

Als je voor het eerst leert over de law of attraction, ga je ontdekken dat hoe je denkt van invloed is op de realiteit die creëert. Daardoor gaat er veel aandacht naar positief denken en affirmaties. Ook het visualiseren of doen alsof iets reeds is zoals het is, zijn tools die veel navolging krijgen.

En hoewel dit een belangrijke eerste stap is, is het zeker niet de laatste. Er is meer dan de mind alleen. Als 'het niet werkt' wordt je uitgenodigd om je bewustzijn te verruimen en te ontdekken wat je nog meer bent dan alleen je mind en je gedachten.

De cirkels van bewustzijn

Deze evolutie zag ik in mijn eigen leven als vier cirkels van bewustzijn. Deze zijn een persoonlijke interpretatie van 'the 4 levels of consciousness' van David R. Hawkins. Omdat 'niveaus' mij iets te veel doet denken aan het ene is beter dan het andere, heb ik ze in cirkels gezet. Ik spreek van een ruimer en minder ruim bewustzijn waar wij doorheen bewegen. De ene keer kijken wij vanuit een beperktere visie dan de andere keer. We bewegen doorheen deze cirkels van moment tot moment.

Dat het leven gemakkelijker is als we leven vanuit een ruimer bewustzijn, dat klopt voor mij dan weer wel. Daarom kan je voor jezelf beslissen dat je in bewustzijn wil groeien en dus meer flow of voldoening kan ervaren. Maar dat is niet beter of slechter dan beslissen om dat niet te doen.

TO ME - bewustzijn

•slachtofferbewustzijn
•iedereen en alles rond je de schuld geven van wat er gebeurt in je leven
•voelt heel beperkend
•de omgeving bepaald wat je wel en niet kan doen
•heel herkenbaar voor iedereen
•zelfs al zijn we hier 'uit' kunnen we hier heel gemakkelijk terug in vallen
•uitdaging: 100% verantwoordelijkheid nemen

BY ME - bewustzijn

•IK bepaal mijn eigen succes
•ik neem mijn verantwoordelijkheid
•YES I CAN
•valkuil: heel hard werken, presteren, hoge (werk)druk, frustratie bij tegenslag (hop terug in TO ME- bewustzijn)
•kan heel vermoeiend zijn
•uitdaging: de controle los laten en leren vertrouwen op iets wat groter is dan jij

THROUGH ME - bewustzijn

•co-creëren met het Universum
•in flow
•gemakkelijk
•opportuniteiten dienen zich aan
•ik maak contact met je volle potentiëel
•valkuil: volledig vertrouwen op het Univursum (als ik het maar hard genoeg visualiseer, dan brengt het Universum het wel ⇒ oops, terug in BY ME - bewustzijn)
•uitdaging: loslaten van de illusie dat wij afgescheiden zijn

AS ME - bewustzijn

•IK BEN het UNIVERSUM
•Eén met al wat is
•alles wat ik buiten mij ervaar is een spiegel voor wat in mij is
•in mijn creatie ervaar ik mezelf, in mijn creatie ervaart het Universum zichzelf

Het zal duidelijk zijn dat van uit THROUHG me- en AS me- bewustzijn, je niet meer gaat creëren vanuit je gedachten en je persoonlijke wilskracht. Je laat het leven door je stromen en je geeft je over aan het hogere zelf. Het vraagt een diep vertrouwen dat wat jij wil en wat het Universum wil, één zijn.

Je krijgt niet wat je wil, maar wel wat je nodig hebt

Vanuit je mind, vanuit je mens-zijn heb je niet altijd het volledige overzicht. Daarom gaan wij vaak denken dat we iets willen en zijn we teleurgesteld als dat niet in vervulling gaat.

Creëren vanuit vertrouwen vraagt echter van ons dat we niet te snel de stand van zaken opnemen. Of beter nog, dat we nooit de stand van zaken opnemen. We kunnen beter de broodkruimels volgen, stappen zetten, genieten van de weg, de volgende broodkruimel opmerken en weer op weg gaan. Om dan gaandeweg te ontdekken dat dat waar we ooit van droomden voor onze neus staat.

Om dan weer op weg te gaan...
Want we komen nooit 'aan'.
We zijn 'er' nooit.

Over Linda

Ik hoop jou te kunnen inspireren met hoe ik naar het leven kijk. En als ik je ergens kan ondersteunen om jouw magische flow te activeren in je leven, dan graag. Ik help je om de mogelijkheden te zien en stappen te zetten. Dan wordt het leven gemakkelijker en kan je genieten van het leven dat je creëert voor jezelf in deze aardse speeltuin.


Mijn projecten

UsTree - Marketing en websites voor change makers

Wil jij je laten inspireren door de inzichten die ik deel? 
Heb jij graag af en toe wat high vibes in je mailbox?

Ik schrijf alleen als ik voel dat ik wat te vertellen heb. Geen spam dus. Geen waardeloze vulling.
Daar doen we niet aan mee!