• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Wat is EFT of Emotional Freedom Techniques

EFT of emotional freedom techniques is een healingtool die ik zelf gebruik sinds 2006. Hij ontstond echter nog veel eerder en kent heel veel varianten. In deze blog wil ik zo dicht mogelijk blijven bij de originele vorm van EFT, zoals deze nu nog steeds aangeleerd wordt door Gary Craig en zijn dochter Tina.

founder eft of emotional freedom techniques

EFT of emotional freedom techniques - Hoe het begon

Het EFT-verhaal begint met een Amerikaanse Psychiater, Roger Callaghan. Deze klassiek geschoolde psychiater had een hobby en passie: oosterse geneeskunde. In zijn praktijk werkte hij met uiteenlopende psychiatrische problemen, maar zijn expertise lag vooral in het werken met fobieën.

Zo was er ook Marie, een patiente met een waterfobie. Op een dag komt zij voor haar wekelijkse sessie in de praktijk en klaagt zij over een lastige maag. Zij kan zich daardoor niet concentreren op het werk dat zij samen doen.

Daarom neemt Roger Callaghan een ongewone beslissing.. Hij beslist om even te experimenteren met de merdiaanpunten. Hij heeft naruurlijk geen naalden in zijn praktijk en is ook geen erkend acupuncturist en vraagt daarom aan Marie om met haar vingers te tappen onder het oog (het maagpunt).

Voor de psychiater is er bij Marie duidelijk een verlichting van de lastige maag en hij wil verder gaan met de sessie. Maar Marie houdt hem tegen. Ze vertelt de psychiater enthousiast dat ze ook verlost is van haar fobie. Roger Callaghan ontdekt op deze manier dat er een verband is tussen de meridiaanpunten en verschillende psychische ziektebeelden. Hij onderzoekt en experimenteert en stelt uiteindelijk een systeem samen dat hij TFT of Thought Field Therapy noemt.

Along comes Gary Craig…

Hij droomt er echter van om een techniek te vinden die eenvoudig is en door iedereen aan te leren. TFT is daarvoor de ingewikkeld. Hij vereenvoudigd het systeem en noemt het EFT of Emotional Freedom Techniques. Gary Craig, Standfort Ingenieur en bezieler van de EFT-beweging, ontmoet deze psychiater en wil alles weten over TFT. Op dat moment is hij eigenlijk net op pensioen na een succesvolle businesscarriere. Hij is gepassioneerd door alles wat met persoonlijke groei en motivatie te maken heeft en is op zoek naar technieken die ECHT werken. Hij is onder de indruk van de resultaten van TFT en studeert voor een tijdje met Roger Callaghan.

De wereld rond

Gary Craig werkt een tijdje zelf met EFT tot hij zeker genoeg is van zijn stuk om anderen er bij te betrekken. In 1995 maakt hij zijn eerste DVD’s (waarschijnlijk nog video’s toen) en stuurt ze naar een aantal therapeuten in zijn omgeving. Tegen zijn verwachtingen in reageren een aantal van hen zeer enthousiast en willen zij meer weten. Zo gaat de bal aan het rollen.

Voor Gary het goed en wel beseft, verspreid EFT zich over Amerika en later ook over de restvan de wereld. Hij hanteert daarbij een Open Hand Policy, wat wil zeggen dat iedereen vrij is om EFT te gebruiken en door te geven. Gary wil ook dat de techniek gratis beschikbaar blijft voor iedereen. Hij maakt daarom een uitgebreide handleiding en een website boordevol informatie, zodat iedereen die wil met EFT aan de slag kan zonder dure cursussen te moeten volgen.

EFT of emotionel freedom techniques - Een vloek of een zegen?

De Open Hand Policy en de passie van Gary zorgden er voor dat EFT zich zeer snel verspreidde over alle continenten. Het was een uitstekende zelfhulptechniek waar velen baat bij hadden. Maar ook vele therapeuten en coaches gingen er mee aan de slag. De ene therapeut werkte met EFT zoals het aangeleerd werd door Gary, anderen gingen het combineren met andere technieken.

Het verder experimenteren met EFT werd zeer sterk aangemoedigd door Gary zelf. Maar dit had één nadeel: er ontstonden onnoemelijk veel vormen van EFT en het werd voor een nieuwkomer heel verwarrend en overweldigend.  Ook Gary kan de wildgroei niet te baas en gooit uiteindelijk de handdoek in de ring.  Hij geeft EFT vrij aan de wereld en iedereen mag er mee doen wat hij/zij wil.

Maar niet voor lang…

Gary Craig komt terug met zijn Gold Standard EFT (TM)

Na enkele jaren van zelf groeien en reflecteren, neemt Gary de touwtjes terug in handen.  Hij blijft er nog steeds van overtuigd dat de kennis van EFT voor iedereen gratis toegankelijk moet zijn.  Daarom kan iedereen zonder betaling EFT leren via de website http://www.emofree.com/eft-tapping.html.  Je kiest zelf hoeveel je studeert en wat je er dan mee doet.

EFT of Emotional Freedom Techniques: Hoe werkt het?

Basisinzicht

“De oorzaak van alle negatieve emoties is een verstoring van het energiesysteem”

Hoewel ik zelf de term ‘negatieve emoties’ ongelukkig gekozen vind, wil ik hier toch ook vertrekken van deze basisuitspraak van Gary Craig. Emoties op zich kunnen nooit negatief zijn. Wat zouden wij zijn zonder de kracht van onze emoties?

Negatieve emoties zou ik eerder omschrijven als ‘alles wat ons verhindert om in het hier en nu te zijn, om gelukkig te zijn en ons volledige potentieel te verwezenlijken’. Dit gaat vaak gepaard met je niet goed voelen, niet goed in je vel zitten, verwarring, angst, pijn,… Wanneer we dit energetisch bekijken spreken we van een verstoring in ons energiesysteem.

Deze verstoring wordt opgeroepen door een situatie, een geur, een beeld, in het hier en nu. Het hier en nu roept een herinnering op, een gedachte, een patroon en ons systeem reageert verstoord.  Wat NU gebeurt is dus niet de ware oorzaak van hoe wij ons voelen. Het is ons systeem dat blokkeert en dat voel je…

Bij EFT richten wij ons niet op het analyseren en doorpraten van deze oude herinneringen. Ook richten wij ons niet op het veranderen van de gedachten die de verstoring oproepen. We richten ons rechtstreeks op de verstoring in het energiesysteem via het tappen op bepaalde meridiaanpunten. Situaties in het hier en nu, herinneringen aan vroeger, negatieve gedachten of positieve affirmaties vormen de toegangspoort naar de verstoring, EFT richt zich op het energiesysteem zelf.

Wanneer de verstoring behandeld wordt, kan energie terug vrij stromen, oude emoties worden losgelaten, negatieve gedachten zijn minder hardnekkig.

“De oorzaak van alle negatieve emoties is een verstoring van het energiesysteem”

Ik deed een webinar over EFT of Emotional Freedom Techniques waarvan je de opname nog kan bekijken.

Accupunctuur zonder naalden

In essentie is EFT een versie van emotionele acupunctuur zonder naalden. In plaats van naalden te gebruiken, richten we ons op wat ons “probleem” is, terwijl we met de vingers tappen op bepaalde meridiaanpunten. De eenvoud van EFT zit vooral in het basisrecept. We gebruiken een zelfde procedure voor elk probleem. Daardoor kan iedereen tot op een bepaalde hoogte goede resultaten behalen zonder extra hulp.

Ons lichaam heeft ook een elektrische component. We weten allemaal dat we elektrische geladen zijn. Denk maar eens aan een trui die knettert in de winter of het grappige haar van je dochtertje als ze in de zetel zit. Maar er is meer. Als je een hete kookplaat aanraakt, voel je de pijn onmiddellijk omdat dit doorgegeven wordt via je zenuwen naar je hersens. De pijn reist met de snelheid van elektriciteit door je lichaam en daarom kan je ook direct reageren. Zonder deze energieverplaatsing zou je niet kunnen horen, zien, voelen of ruiken.

Deze energiebanen zijn niet zichtbaar voor het oog. En in de westerse geneeskunde worden deze ook niet zo in kaart gebracht. Nochtans: als de energieflow stopt, sterven wij. Als de energieflow geblokkeerd is, voelen we ons niet goed en worden we ziek.

Je kan het vergelijken met een televisietoestel. Je ziet de elektriciteit niet door het toestel stromen, maar je weet wel dat de stroom ‘goed’ is, als geluid en beeld goed zijn. Als je met een schroevendraaier de binnenkant eens goed zou door elkaar halen, kan de elektriciteit niet meer juist stromen en is het beeld en/of geluid verstoord.

Een belangrijke tussenstap

We zijn er ons meer en meer van bewust dat herinneringen uit het verleden ons beïnvloeden in het nu. Een moeilijke herinnering maakt dat we ons niet goed voelen of we er ons nu bewust van zijn of niet. Beslissingen in het nu gaan we dus baseren op deze gevoelens die vaak horen bij de perceptie en ervaringen van een kind.

Vaak gaan wij er daarom alles aan doen om deze ervaringen uit het verleden te ‘vergeten’, een plaats te geven of te verwerken. Maar er wordt daarbij iets belangrijks over het hoofd gezien. Een moeilijke herinnering heeft alleen een effect op ons in het nu, als zij een verstoring veroorzaakt is ons energiesysteem.

Het zijn immers niet de gedachten of de herinneringen die de onaangename gevoelens veroorzaken, het is de verstoring in ons energiesysteem die we voelen. Met EFT kunnen we ons energiesysteem ‘leren’ om in balans te blijven ondanks de herinneringen en bijhorende gedachten uit het verleden.

Daardoor kan in het hier en nu de energie vrij en natuurlijk door ons lichaam stromen met minder stress, pijn en problemen als gevolg.

In een volgend artikel gaan we verder in op de basisprocedure van EFT.  En dan kan je aan de slag…

Wil je je graag verdiepen in EFT?

Hier zijn alvast enkele websites waar je in kan gaan grasduinen:

www.emofree.com

http://eft-belgium.org

http://eftnederland.nl/

EFT of Emotional Freedom Techniques: de concrete stappen

Het EFT Basisrecept

De oorzaak van ‘je niet goed in je vel voelen’ ligt dus in een verstoring van het energiesysteem van het lichaam. Dat wil niet zeggen dat je volledige energiesysteem verstoord is. De verstoring zit meestal op 1 bepaalde meridiaan. In principe is het mogelijk om uit te zoeken welke meridiaan dan juist verstoord is, zodat we enkel die moeten behandelen.

Dit uitzoeken is echter niet zo evident en neemt wel wat tijd in beslag. Daarom werken we binnen EFT met een protocol waarbij we alle meridianen aanpakken (de EFT- procedure). We nemen steeds dezelfde punten, zodat we zeker zijn dat we die ene meridiaan die verstoord is behandeld hebben. We tikken dus eigenlijk ‘te veel’, maar omdat de volledige procedure minder dan een minuut duurt, gaat het op deze manier nog altijd sneller dan wanneer we iedere keer op zoek moeten gaan naar de juiste meridiaan.

De volledige EFT-procedure bestaat uit:

1. bepalen van het probleem

2. bepalen van de intensiteit

3. de Set Up

4. het kloprondje

5. opnieuw afstemmen op het probleem en bepalen van de intensiteit

Houd dit schema goed voor ogen terwijl je verder leest!

Stap 1: Bepalen van het probleem

Om goed werk te kunnen doen met EFT is het belangrijk dat je werkelijk ‘inzoomt’ op het probleem.

Wat denk je?

Wat voel je daarbij?

Waar in je lichaam voel je dat? Hoe uit zich dat?

Als dat gevoel een kleur zou kunnen hebben, wat zou die

dan zijn?

Is het gevoel scherp, dof, puntig, verkrampt, ….?

Als je fysiek pijn hebt, waar juist in je lichaam is die pijn dan?

Kan je die pijn een kleur geven?

Stel je voor dat op die plek in je lichaam een voorwerp zou zitten, wat zou dat dan zijn?

Is de pijn, scherp, dof, verspreid,…

Op deze manier krijg je een duidelijk beeld en een duidelijke omschrijving van het probleem waar je wil aan werken met EFT. Dit is belangrijk voor goede resultaten.

Stap 2: Bepalen van de intensiteit

Geef een cijfer van 0 tot 10, waarbij 10 het ergste is wat je ooit hebt ervaren. Een cijfer geven aan ons probleem maakt dat we na het afwerken van de procedure onze vooruitgang kunnen bepalen. Voor een fysiek probleem kan je gewoon in het hier en nu de pijn meten. Je hoeft niet te gaan naar hoe erg het gewoonlijk is, het hier en nu is belangrijker.

Voor een emotioneel probleem meet je ook de intensiteit in het nu. Als je met herinneringen werkt dan meet je de emotionele intensiteit die je NU voelt als je de herinnering even oproept.

Stap 3: De Set UP

De bedoeling van deze Set Up is dat wij in eerste instantie het probleem dat we hebben gaan aanvaarden. Wie met energie werkt, weet dat we enkel kunnen veranderen wat we eerst accepteren. Wat we van ons wegduwen, heeft de neiging om keihard terug te vechten. Wanneer je je verzet tegen je probleem en er zo snel mogelijk ‘van af wil’, ga je paradoxaal genoeg, nog meer van je probleem tegenkomen.

Men spreekt ook wel eens van Psychologisch Omkering, wat er eigenlijk op neer komt dat je bewust het probleem wel wil loslaten, maar onbewust niet. Psychologische omkering ligt vaak aan de basis van zelfsabotage en wordt veroorzaakt door negatief denken.

Daarom bestaat de Set Up uit volgende affirmatie:

“Ook al heb ik ………….(jouw probleem), ik accepteer mezelf precies zoals ik nu ben.”

Je zegt deze affirmatie terwijl je op de onderkant van je hand (karate chop) klopt. (zie  afbeelding en video)

hoe werkt EFT

Ter verduidelijking: in eerdere versies van EFT, werd door Gary Craig aangeraden de affirmatie drie keer te herhalen. Daar wordt nu van afgestapt. Eén keer is voldoende, al zullen vele coaches en therapeuten de affirmatie waarschijnlijk drie keer herhalen. Ook op oudere video’s kan je dit nog tegen komen.

Stap 4: Het kloprondje, zachtjes tikken op de accupunctuurpunten

Klop met de toppen van twee vingers op de verschillende punten van boven naar beneden op het lichaam terwijl je je aandacht bij het probleem houdt door een geheugensteuntje: een samenvatting van een tweetal woorden of een kort zinnetje. Kijk voor de punten op de figuur of bekijk de video.

eft tappunten

De tappunten zoals weergegeven op de originele website van Gary Craig www.emofree.com

Stap 5 :Opnieuw afstemmen

Om verder te kunnen werken, is het belangrijk dat je je nu even opnieuw afstemt op het probleem:

Is de intensiteit veranderd of hetzelfde gebleven? Is de aard van de pijn veranderd? Is de plek waar je de pijn of het gevoel voelde, veranderd? Komt er een ander gevoel bij kijken? …

Begin nu opnieuw met de Set Up, waarbij je deze aanpast aan de nieuwe situatie.

In de video hieronder leg ik het nog eens uit en geef ik ook duidelijk aan waar de EFT-punten liggen.

Over Linda

Ik hoop jou te kunnen inspireren met hoe ik naar het leven kijk. En als ik je ergens kan ondersteunen om jouw magische flow te activeren in je leven, dan graag. Ik help je om de mogelijkheden te zien en stappen te zetten. Dan wordt het leven gemakkelijker en kan je genieten van het leven dat je creëert voor jezelf in deze aardse speeltuin.


Mijn projecten

UsTree - Marketing en websites voor change makers

Wil jij je laten inspireren door de inzichten die ik deel? 
Heb jij graag af en toe wat high vibes in je mailbox?

Ik schrijf alleen als ik voel dat ik wat te vertellen heb. Geen spam dus. Geen waardeloze vulling.
Daar doen we niet aan mee!