"Het leven is echt heel eenvoudig: Wat we geven, krijgen we terug. Wat we over onszelf denken, wordt de waarheid voor ons. (...) We creëren onze ervaringen met onze gedachten en gevoelens. De gedachten die we denken en de woorden die we uitspreken creëren onze ervaringen."

Dit waren de eerste woorden die ik in 1996 las in het boek van Louise Hay, Je kunt je leven helen. En even dacht ik: "Wow, krachtig!" Deze woorden geven je immers vleugels. Je voelt dat je meer invloed hebt op het leven dan je denkt. Dat voelt dus even goed.

Woops...

Tot ik me realiseerde dat ik dan ook wel eens de kwaliteit van mijn eigen gedachten onder de loep moest nemen. En daar werd ik net iets minder enthousiast van. Ik las over zelfliefde en jezelf waarderen. Dat was wel even confronterend. Ik las over overvloed en hoe wij geluk en overvloed verdienen, zo, zonder er iets voor te doen...

Als we toen al OMG zouden zeggen, zou ik dat gezegd hebben.

Laten we zeggen dat wat ik las niet echt overeenstemde met hoe ik naar mezelf en naar de wereld keek. Louise Hay had duidelijk een ander perspectief op het leven dan ik. Ik had er nooit bij stilgestaan dat wij op een bepaalde manier denken en kijken en dat we dat eventueel zouden kunnen veranderen. En beter nog, dat als je je perspectief verandert, je ook je leven verandert.

Maar zomaar even je perspectief veranderen was niet iets wat ik op één twee drie kon doen. Het boek van Louise Hay was een start. Een wakker worden. Ik besefte dat hoe ik naar mezelf en naar het leven keek me ongelukkig maakte en dat wilde ik veranderen.

Ik begon met het afdreunen van affirmaties. Ik schreef mijn hand eraf met steeds dezelfde positief klinkende zinnen. Ik las het boek nog een keer en nog een keer en liet de woorden steeds dieper inwerken. En ik kocht nog boeken. Tientallen, misschien wel honderden boeken. Ik las ze allemaal.

Zo begon mijn leven beetje bij beetje te veranderen. Het was een traag proces. Twee stappen vooruit, drie terug achteruit. Ik moest mezelf nog meer dan eens terug oprapen en in de ogen van de buitenwereld was ik een echt arm schaap. Zelf voelde ik me heel stilletjes aan sterker worden. En ik kon aan den lijve ervaren hoe mijn leven veranderde naargelang ik mijn perspectief veranderde.

"What you vibrate is what the Universe echoes back at you in every moment."

Ondertussen dreun ik geen affirmaties meer af. En ik geloof ook niet meer dat wij zo helemaal op ons eentje ons leven creëren. Ik spreek nu over co-creatie en toelaten wat reeds gecreëerd is. Ik heb het nu meer over frequenties, hoger bewustzijn en hartsverlangen. Maar nog altijd vind ik het allemaal uitermate boeiend en leer ik nog elke dag.

Ik hoop jou te kunnen inspireren met hoe ik naar het leven kijk. En als ik je ergens kan ondersteunen om jouw magische flow te activeren in je leven, dan graag. Ik help je om de mogelijkheden te zien en stappen te zetten. Dan wordt het leven gemakkelijker en kan je genieten van het leven dat je creëert voor jezelf in deze aardse speeltuin.

Mijn projecten:

UsTree - Marketing en websites voor change makers in co-creatie met Charissa Verbeeck en Kim Raes